27.03 грн.
32.77 грн.
16°С

Статті

Вершкове масло: 3 способи перевірити якість вдома

Фальшиві продукти заполонили полиці магазинів країни. Як ми писали раніше, вершкове масло очолило рейтинг найбільш часто підроблюваних продуктів харчування.

Вершкове масло-незамінний компонент в приготуванні різних страв. Однак виготовлене з рослинних інгредієнтів, без використання молочних жирів воно втрачає всі свої поживні властивості. Як перевірити якість масла, розповімо в цій статті.

Розігріти масло

Всі ефективні способи перевірки припускають розтин упаковки і використання продукту, так що повернути його потім в магазин вже не вийде. Але перед покупкою обов’язково зверніть увагу на склад, зазначений на упаковці, ціну і жирність.

Брикет хорошого масла жирністю 80%, що містить тільки незбиране молоко і вершки, не може коштувати менше 20 грн.

А перевірка в домашніх умовах дозволить вам надалі купувати продукт надійного виробника і не купувати фальсифікат.

Натуральний вершковий продукт повинен бути жовтуватого відтінку, чисто білий колір говорить про наявність рослинних компонентів або порушення пропорцій інгредієнтів в процесі виготовлення.

Один з найефективніших способів перевірити вміст вершків в продукті — розігріти його феном. Потік гарячого повітря направте на шматочок — справжнє вершкове масло буде потроху плавитися, але вода на поверхні не з’явиться.

Якщо виступила волога, значить, в пачці знаходиться маргарин. Так чинять недобросовісні виробники, адже виготовлення маргарину обходиться в кілька разів дешевше.

Розрізати після морозилки

Суть перевірки методом заморозки в наступному: продукт поміщають в морозилку як мінімум на два дні, після цього виймають і нарізають. Деякі господині заморожують протягом 20 хвилин, якщо потужність морозильної камери інтенсивна: цього часу буде цілком достатньо.

Якісне масло міцно замерзає, нарізати його складно — воно відколюється великими шматками. А продукт з високим вмістом пальмових жирів буде кришитися.

Але кришитися може і натуральне, якщо під час приготування були порушені умови зберігання і обробки інгредієнтів. Вживати його в їжу не рекомендується — воно може викликати порушення роботи шлунково-кишкового тракту.

Покласти в теплу воду

Відріжте шматочок і покладіть в ємність з теплою водою на 15-30 хвилин. Температура води – від 40 градусів і вище.

Якщо вода лише злегка помутніє, а на поверхні утворюється щільна плівка з жиру — перед вами хороше масло. Занадто каламутна вода і ледве помітна жирова плівка — ознаки неякісного продукту або порушення технології приготування.

Якщо масло не виділило жир і не розчинилося у воді, то, швидше за все, в ньому міститься суміш з рослинних інгредієнтів.

Готувати з його використанням, особливо смажити на ньому, не рекомендується. При сильній тепловій обробці рослинні жири виділяють канцерогенні речовини, шкідливі для здоров’я.

Сподіваємося, ці прості способи допоможуть вам вибрати натуральне масло і не переплачувати за маргарин.