28.27 грн.
33.41 грн.
10°С

Статті

Ожина, картопля і лікарський трави. Що ще приносить гарний прибуток українським фермерам?

В українському агросекторі є безліч ніш, зайнявши які, фермери можуть заробити непогані гроші.

Щоб почати заробляти в сільському господарстві, необов’язково мати Надвеликий земельний банк. Стануть в нагоді актуальні знання і розуміння трендів на ринку, інноваційні технології та селекційні сорти. У статті ми поділимося думкою експертів, вирощування і споживання яких культур стає популярним в Україні та світі, і на що фермерам варто звернути увагу при їх виробництві.

Прийшовши в магазин або на ринок можна переконатися, що найдорожчою категорією сільгосппродукції є ягоди. Особливою популярністю в останні роки користуються ожина і лохина.

“Врожайність ожини приблизно в чотири рази вище врожайності малини при практично однакових витратах на вирощування, а це означає, що фермер, який вирішив вирощувати якісну сортову ягоду, має шанси отримати високий дохід», – вважає директор з розвитку української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва.

В інституті садівництва НААН України вважають, що ожина в найближчі роки буде залишатися нішевою культурою в силу складності її культивації, але площі під цими ягодами будуть рости – так само, як це відбувається з лохиною.

“Причина такої зацікавленості українських садівників у вирощуванні лохини криється в стабільно високих цінах на цю ягоду на внутрішньому ринку, а також в активному попиті на неї з боку країн Євросоюзу, Близького Сходу і Південно-Східної Азії. Споживання лохини продовжує неухильно зростати не тільки в Україні, а й у всьому світі», – розповів експерт «АПК-Інформ» Олександр Хорев.

Конкуренція на ринку більш звичних для України ягід – полуниці, малини або вишні – дуже висока. До того ж, вони не такі транспортабельні і менше підходять для поставок за кордон. Але і їх виробництво і експорт можна перетворити в нестандартний і прибутковий бізнес, використовуючи нові технології.

“Ми вирішили виробляти сублімовані продукти, які зберігають всі свої корисні властивості, смакові і ароматичні якості, але при цьому, їх термін зберігання збільшується в рази. І все це можливо без додавання консервантів», – розповіли в прес-службі української компанії Cryovit.

Це одна з небагатьох компаній на вітчизняному ринку, яка виробляє продукти за технологією сублімації-вакуумної сушки. Таку ж технологію використовує космічне агентство NASA для постачання їжею космонавтів. У Європі та США сублімована їжа займає в магазинах окремі полиці і особливо популярна для туризму.

Український же споживач тільки знайомиться з інноваційним товаром, хоча висушені за такою технологією фрукти і ягоди широко затребувані у виробництві кондитерських виробів, сухих сніданків і розчинних напоїв. Обладнання для такого стартапу не дешеве, але при хорошому попиті інвестиція може швидко окупитися. Для прикладу, якщо кілограм малини коштує вісімдесят гривень за кілограм, то стільки ж коштує всього 25 грам сублімованих ягід.

Однією з перспективних культур, як це не дивно, є картопля. Основний валовий збір картоплі в Україні забезпечує населення, і лише близько п’яти відсотків-професійні господарства з використанням зрошення та якісних сортів. Чи варто дивуватися, що українська дочка світової мережі фастфудів “Mcdonald’s Україна” імпортує картоплю з сусідньої Польщі?

Так що відносно вільним залишається ринок постачальників підходящої картоплі на переробку для приготування чіпсів і снеків, картоплі фрі і напівфабрикатів, а також в сектор HoReCa. У цю нішу фермер може зайти, запропонувавши покупцеві унікальні сорти, спеціально підібрані для виробництва тієї чи іншої продукції.

“Вирощування картоплі буде прибутковим завжди, але воно повинно бути професійним. Своєчасна заміна посівного матеріалу, який повинен бути обов’язково якісним, плюс розуміння технологій і сортів, біології, впливу погоди-все це впливає на врожайність», -розповів директор українського представництва голландської компанії-селекціонера HZPC ігор Чечоткін.

Українські виробники кукурудзи теж впевнені, що секрет успіху криється в правильно підібраних сортах, з якими в окремих випадках можна домогтися рентабельності в триста-чотириста відсотків. Найближчим часом прибутковим залишиться вирощуванн саме солодкої кукурудзи через високий попит з боку консервних заводів і підприємств з заморожування.

На думку селекціонера Мирослава Парія, інвестиції у вирощування солодкої кукурудзи окупаються протягом півроку за умови правильного догляду та налагодженості процесу вирощування.

“Фактичний розмір інвестицій в один гектар становить приблизно тисячу доларів. З цієї площі фермер може зібрати близько п’ятдесяти тисяч качанів і навіть якщо він реалізує їх по одній гривні, то вже не тільки вийде на окупність бізнесу, але і отримає прибуток», – пояснив фахівець.

Акцент на користь для здоров’я вірний спосіб додати вартості будь-якої агропродукції-зробити її виробництво органічним. Це може спрацювати навіть з такими ризикованими культурами, як, наприклад, буряк, який вважається локальним українським продуктом і майже не експортується. В останні роки в багатьох країнах споживання червоного столового буряка зростає, і її навіть відносять до категорії суперфудів. Приставка “Органік” здатна оживити інтерес до цього коренеплоду як в Україні, так і за її межами.

Український уряд заснував програму, за якою фермери отримають компенсацію до дев’яноста відсотків витрат на сертифікацію органічного виробництва, що в подальшому дозволить їм експортувати продукцію в Європу та інші частини світу. Відзначимо, що Україна на цьому нішевому ринку поки утримує позицію так званого сировинного придатка, експортуючи переважно органічне зерно і сою. Тому можна задуматися про постачання органічних десертів, консервів, заморожених фруктів і овочів, які вже зараз можна знайти у вітчизняних магазинах.

І ще однією унікальною – і досить рентабельною-галуззю в агросекторі залишається вирощування лікарських трав.

“Лікарські рослини – це вищий пілотаж в агрономії. Вони вимагають набагато більше догляду, знань і умінь ніж, припустимо, овочеві культури. Але це саме та сфера агробізнесу, де можна отримати одні з найбільших прибутків на мінімальній площі», – поділився думкою технолог-консультант з вирощування лікарських рослин Олександр Губанєв.

Найбільше такий вид бізнесу підходить для малих і середніх фермерських господарств, і ніяк не для великих агрохолдингів, оскільки акцент необхідно робити на якості, а не на кількості продукції. Так що вирощувати лікарські трави можна навіть на площі менше гектара землі. Слід сказати, що з наступного року професійні фермерські господарства отримають більше можливостей для розвитку бізнесу.

Так, Мінекономіки планує зосередитися на підтримці переробки сільськогосподарської продукції, зрошення, нішевого виробництва, а також картоплярства. В Україні можна зробити рентабельним вирощування практично будь-якої культури. Головне знайти креативний підхід і встигнути за кулінарними уподобаннями співгромадян.

Матеріал Анни Нагорной, УНІАН

Плітки Ua