28.37 грн.
33.56 грн.
7°С

Всеукраїнські новини

Лікар розповів, чи можна підхопити COVID-19 через відкриті продукти з супермаркету


За словами фахівця, люди інфікуються у тісному і тривалому контакті.


УНІАН опублікували інтерв’ю лікаря-інфекціоніста київської лікарні №4 Євгена Дубровського, в якому він розповів, за яких умов можна заразитися COVID-19 в супермаркеті.

У Дубровського, зокрема, поцікавилися, чи можна заразитися недугою, взявши в руки продукти, розкладені на полицях в маркеті без плівки.

«Теоретично, якщо хвора людина начхає на якісь продукти, а інший почне їх облизувати чи одразу їсти – то так можна заразитись. Але ніхто ж так не робить. Тому цей шлях не є важливим в епідеміологічному контексті», – відповів лікар.

За словами фахівця, люди інфікуються у тісному і тривалому контакті.

«Переважно це відбувається у сім’ї, закритих колективах, гуртожитках. Або на роботі, яка пов’язана з близьким спілкуванням. Для прикладу – хористи, артисти, соцпрацівники тощо», – пояснив чоловік.

Дубровський зауважив, що перші симптоми COVID-19 з’являються за 4-5 днів після зараження.

«Але інкубаційний період досить розтягнутий, до 14 діб. Тому після контакту з хворим самому можна відчути недугу і за два тижні», – додав київський медик.

Останніми тижнями в Україні поширення вірусу стрімко зросло. Станом на 16 жовтня зареєстрували ще 5992 хворих, що на сьогодні залишається рекордом з початку пандемії.

У столиці нових інфікованих побільшало на 455 киян, 22 людини за минулу добу померли від ускладнень. Водночас медики звітують про критичну роботу лікарень. Так, опорна лікарня №6 уже заповнена інфікованими.

Всього в Україні захворіли на небезпечну недугу майже 300 тисяч громадян.

Плітки Ua